Joan Martí i Luis Tabares, professors de l’Escola Montserrat
Quan assisteixes d’un congrés com Eduketing necessites un cert temps per tal de pair la quantitat d’informació rebuda i convertir-les en idees claus per portar-les a terme i fer créixer i millorar el teu centre educatiu. Hem intentat resumir-ho en 8 consells que creiem que us serviran i que no suposen cap despesa econòmica.
- Marca’t uns objectius: Què és el que vols aconseguir? Què vols que canviï del teu centre? Això és molt important perquè de vegades fem moltes accions als centres però no sabem cap a on anem ni per què les fem. En canvi, si tens aquest objectiu és més fàcil decidir el camí que tries.
- Deixa la teva petjada a Internet. Fes que la teva escola sigui visible i tingui presència a Internet. Segur que es realitzen grans coses a l’aula que poden ser compartides en xarxes socials. La pàgina web ha de ser fàcil per a l’usuari, no el maregis quan et visiti a Internet i recorda que busquem cada vegada a través dels dispositius mòbils; per tant, que sigui responsive.
- Quina metodologia has d’aplicar? Les presses no són bones, i a l’hora d’implementar una medologia a l’aula menys. Gamificació, flipped classroom, PBL,… estan a l’abast de tots però has de saber quines s’adaptaran al teu alumnat. No vulguis aplicar-les totes al mateix temps i gaudeix-ne i deixa que els alumnes en gaudeixin treballant-les.
- Toca el cor dels teus alumnes. Has de ser capaç de motivar els teus alumnes, emocionar-los i només així podran trobar la seva passió i contagiar-la. Això ho aconseguiràs transmetent els teus coneixements amb eficàcia i impacte.
- Comunica’t. Tots els alumnes han de saber qui sou i què estan fent en tota part del seu aprenentatge i estada al centre. Però tant important és la comunicació amb els alumnes com amb les seves famílies, implica-les , fes-les partícips de les vostres activitats al centre.
- Coneix el teu entorn. El teu centre també es protagonista d’aquest entorn. Quan el coneguis, demana’t què pots aportar-hi, busca col·laboracions i crea sinergies que aportin valor al teu entorn i veuràs que els resultats seran molt positius.
- Busca la teva identitat. Has de tenir la ment oberta i conèixer què fan els altres centres, això servirà per inspirar-te i segur que trobes o generes més idees que pots aplicar al teu centre, però no copiïs perquè el que funciona en un centre o amb un grup no vol dir que hagi de funcionar al teu.
- Aula ordinària? Segur que pots trobar espais adequats per a moments de treball per als teus alumnes que no sigui l’aula ordinària. Si no els tens, és una bona oportunitat per tibar de la creativitat i crear-lo en companyia dels teus alumnes.
Com ho veus? T’animes a seguir-les i, per què no, comentar-ne els resultats?