Joana Luna. Tutora de Pràctiques de l’Escola Montserrat
Els últims dies vaig donant voltes a un tema a què fins ara no havia dedicat massa atenció. Potser per manca de temps, “ja hi pensaré demà”, o perquè en realitat no el veig com un problema real o, si més no, com un fet urgent que calgui resoldre d’immediat.
Em refereixo a les tasques administratives del futur. Com serà una oficina? Hi haurà muntanyes de papers a sobre de totes les taules? Les persones que hi treballin ho faran mirant una pantalla o un document? Si volen parlar amb el client, el banc o un proveïdor, hauran de despenjar un telèfon? Existirà la comptabilitat?
La imatge tradicional de les oficines es caracteritza per la presència d’arxivadors i diversos tipus d’elements per guardar documentació en paper: carpetes, caixes, portafolis. El paper es troba present a tot arreu, sobre les taules, als contenidors de residus, apilat a l’espera de ser utilitzat… Les noves tecnologies semblava que canviarien aquesta situació, però en realitat el procés de conversió és més lent del que seria desitjable.
Sembla fàcil imaginar que a causa de tots els canvis que s’han produït en les comunicacions, els avenços tecnològics en les empreses a tots els nivells, la immediatesa amb què es fan els negocis i la polivalència que es demana dels treballadors per saber fer una mica de tot, la tendència hauria de ser que les oficines com a tal i, els administratius de retruc, podien desaparèixer o bé patir una gran transformació.
Les noves formes de treballar ja són aquí. Es fan factures electròniques, els impostos es presenten telemàticament, fem pagaments on-line, hi ha fitxers encriptats, la signatura de contractes és digital, les comandes a proveïdors es negocien per videoconferència i per acabar-ho d’adobar…l’arxiu és al núvol.
Amb tot això, podria semblar que els estudis de cicles formatius d’Administració ja no són interessants, no tenen futur, no són valorats…. Res d’això! A dia d’avui, les persones que estudien aquests cicles són les que més ràpidament troben feina i a qui es fa més quantitat de contractes laborals. Els graduats de Grau Mitjà en primer lloc i els de Grau Superior en tercer lloc, segons les estadístiques d’inserció laboral a nivell de l’estat espanyol, demostren que és una professió de futur.
Per tant, a l’Escola Montserrat continuem confiant en els cicles d’Administració, que s’han cursat sense interrupció des que es va començar a fer Formació Professional, ara fa uns 40 anys. Preparem l’alumnat per assimilar els canvis, afrontar els reptes i adaptar-se a les noves maneres de fer, per tal de convertir-los en bons professionals capaços de defensar-se en una futura feina en què es “penjaran” els documents i s’arxivarà al “núvol”.